Text Box: ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Α.Π.Θ.

Το σεισμολογικό δίκτυο του Τομέα Γεωφυσικής του Α.Π.Θ. άρχισε να λειτουργεί της 1η Ιανουαρίου 1981.
Αρχικά, το σεισμολογικό δίκτυο του Α.Π.Θ. αποτελούνταν από τον κεντρικό και 7 επιπλέον περιφερειακούς σταθμούς. ενώ η μετάδοση των δεδομένων γινόταν με μισθωμένες τηλεφωνικές γραμμές. Η καταγραφή τους γινόταν αναλογικά (τύμπανα) και ψηφιακά (κάνοντας χρήση 12bit 32-channel ADC). 
Σήμερα, το σεισμολογικό δίκτυο του Α.Π.Θ. αποτελείται από 47 σεισμολογικούς σταθμούς (χάρτης σταθμών), οι περισσότεροι από τους οποίους είναι εγκατεστημένοι στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ 26 έχουν εγκατασταθεί σε νησιά του Αιγαίου και του Ιόνιου πελάγους. 
Οι σεισμολογικοί σταθμοί ήταν αρχικά εφοδιασμένοι κατά κύριο λόγο με βραχείας περιόδου σεισμόμετρα Teledyne S-13, τα οποία σταδιακά αντικαθίστανται από σεισμόμετρα ευρέος φάσματος (Broad-band) τύπου CMG-3ESP (100s-50Hz), CMG-6Τ (30s-50Hz), CMG-40Τ (30s-50Hz), CMG-40Τ (1s-100Hz) αλλά και TRILLIUM 120p. Για την ψηφιοποίηση του σήματος χρησιμοποιούνται ψηφιοποιητές 24-bit της Nanometrics (κατά κύριο λόγο JANUS-TRIDENT), TAURUS, καθώς και ορισμένοι παλιότεροι HRD 24 και SMART 24). 
Όλοι οι σταθμοί μεταδίδουν τα δεδομένα τους στον κεντρικό σεισμολογικό σταθμό της Θεσσαλονίκης (THE) σε πραγματικό χρόνο (real-time) με διάφορες μεθόδους επικοινωνίας όπως:
•	Μισθωμένες γραμμές ΟΤΕ (1020 και 1025) με modems και κατάλληλους routers της εταιρείας Nanometrics (RM4) για serial-IP conversion 
•	Ασύρματες συνδέσεις UHF με modems σε IP επίπεδο 
•	Internet με ADSL και ISDN modems και 
•	Δορυφορικές συνδέσεις VSAT links (μέσω DATAFAST) σε IP επίπεδο